OSNOVNE STUDIJE

Završili ste srednju školu i položili maturu, govorite francuski jezik i želite studirati na nekoj od francuskih visokoškolskih ustanova ? Donosimo vam korake koje morate poduzeti prije nego zakažete svoj sastanak u najbližem uredu Campus France.

 

1-IZABERITE STUDIJ I VISOKOŠKOLSKU USTANOVU

U skladu sa vašim profesionalnim planovima, odaberite studij koji najviše želite. Imate priliku da predate zahtjev za predupis na tri različite visokoškolske ustanove u različitim gradovima. U zavisnosti od izbora studija možete se kandidirati na studij pri univerzitetu ili visokoj školi.

Posjetite pretraživač studija Campus France kako biste lakše odabrali svoj studij.

 

2- PROCEDURA DAP (ZAHTJEV ZA PREDUPIS)

Ova procedura je obavezna i omogućava da se zahtjevi za predupis grupiraju u jedan jedinstven zahtjev koji se dostavlja visokoškolskim ustanovama po vašem izboru.

Važno : Zahtjev za predupis na državne univerzitete razlikuje se od zahtjeva za predupis za studij arhitekture.

Preuzmite vaš Zahtjev za predupis (dossier blanc, cerfa n°11443*15) na stranici Ministarstva visokog obrazovanja i naučnog istraživanja (MENSR) ili ga lično preuzmite u Odjelu za saradnju i kulturnu djelatnost Ambasade Francuske ili najbližem Uredu Campus France.

Primjer zahtjeva za preudupis za školsku 2017/2018.

 

3- FINANCIRANJE STUDIJA

Preko 40 različitih programa stipendiranja u svim studijskim oblastima može vam pomoći da financirate svoje osnovne studije. Kako biste dobili uvid u dostupne programe financiranja, pogledajte pretraživač za stipendiranje Campus France.

 

4- POZNAVANJE FRANCUKOG JEZIKA

Za osnovne studije u Francuskoj potrebnan je B2 nivo poznavanja francuskog jezika. Kao dokaz o poznavanju francuskog jezika moguće je priložiti diplomu DELF B2 ili potvrdu o polaganju testa TCF DAP. Više informacija o ispitima i diplomama/potvrdama možete dobiti u Francuskom institutu.